avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    27 feb 2023, 14:46    0   

Ha! Palaverde ondergetekende gisteren nog met een maat over het potentieel van een hoger spatbord voor de Ténéré 700, dan valt vandaag onderstaand persbericht in de digitale postbus. Yamaha breidt z’n Adventure-gamma in 2023 uit met de nieuwe Ténéré 700 Extreme Edition en Ténéré 700 Explore Edition. De respectievelijke doelen laten zich eenvoudig raden: waar de eerste vooral een meug heeft naar het betere offroadwerk, dan is die tweede vooral op (wereld)reizigers gericht. Bol je even mee? 

Om meteen met de deur in huis te vallen: aan de technische basis van de Ténéré 700 wordt niet geraakt. In het dubbel wiegframe huist bijgevolg nog steeds de 689cc CP2 paralleltwin. Beide machines krijgen wel upgrades op vlak van onder meer ophanging en accessoires.

Extreme Edition

De Ténéré 700 Extreme Edition 2023 krijgt een volledig instelbare KYB-ophanging, met 20 mm extra veerweg ten opzichte van de ‘standaard’-versie, goed voor 230mm veerweg voor- en 220mm achteraan. Op die manier zwelt de grondspeling met 20mm aan tot 260mm. De 43mm voorvork krijgt daarenboven een Kashima-coating – die bestaat uit een dunne laag molybdeendisulfide als extra protectie tegen corrosie.

Daarenboven krijgt de Extreme Edition titanium voetsteunen (+35% steunvlak), een alu radiatorprotector en dito kettinggeleider, een hoger rallyzadel (910mm) en een hoog spatbord in lakkleur. Ook het 5″ TFT-schermpje kan uitgerust worden met een extra (optioneel) Rally Raid-thema in ware roadbookstijl.

Explore Edition

De Explore Edition krijgt dan weer een verlaagd zadel (860 mm, 15mm lager dan standaard) aangemeten en de KYB-ophanging is ingekort ten opzichte van de ‘gewone’ Ténéré 700. Zo bedraagt de veerweg op de Explore Edition nu 190mm vooraan en 180mm achteraan. Met het oog op reizen krijgt de Explore ook een hoger en breder windscherm, een nieuwe quickshifter, en montagebeugels voor zijkoffers.

Prijs en kleurstellingen

Beide versies zullen binnenkort bij de dealers staan in Icon Blue en Tech Kamo black, voor een momenteel onbekende prijs. Al zal dat enkel in Frankrijk, Duitsland en Italië het geval zijn – hopelijk is dat zo’n doorslaand succes, dat de nieuwigheden zich doorzetten naar de Benelux…