avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    18 jul 2023, 10:49    0   

Na de lancering van de XSR900 RACER-accessoires en de in de jaren 80 geïnspireerde CafeRacersofInstagram Yard Built for Good-special eerder dit jaar, heeft Yamaha zopas z’n XSR900 DB40 Prototype onthuld op het Goodwood Festival of Speed. Mogen we binnenkort een productieversie verwachten?

Het XSR900 DB40 Prototype vertegenwoordigt een mix van Yamaha’s rijke racehistorie en moderne technologie in lijn met de Sport Heritage-filosofie van het merk. Voormalig YZR500 Grand Prix-coureur Niall Mackenzie, die in 1989 voor Marlboro Yamaha reed en nog drie jaar op Yamaha-machines reed in de vroege jaren negentig, mocht het XSR900 DB40 Prototype als eerste de sporen geven.

Deltabox

Het XSR900 DB40 Prototype verwijst met de ‘DB’ in z’n naam naar het 40 jaar bestaan van het Deltabox-frame, een samenvoeging van het woord ‘Delta’, de vierde letter van het Griekse alfabet, die je herkent aan z’n driehoekige vorm en het Engelse woord voor ‘doos’.

Vanuit een zijaanzicht wordt de Deltabox immers gevormd door een driehoek die het balhoofd met het scharnierpunt voor de swingarm verbindt, terwijl de dwarsdoorsnede doosvormig is. Die verbinding tussen beide punten biedt een optimale stijfheid en feedback – twee elementen die niet te versmaden vallen voor een (sportieve) rijder.

Yamaha debuteerde met het Deltabox-chassis in hun 1982 YZR500 OW61 Grand Prix-machine, terwijl het frame voor het eerst in een productieracer verscheen drie jaar later, de TZR250, waardoor de kenmerken van de YZR-fabrieksracemachines op de weg werden gebracht. De Deltabox is sindsdien synoniem geworden met Yamaha’s Supersport-modellen, waaronder de revolutionaire R1 die dit jaar 25 jaar geleden werd gelanceerd.

XSR900 DB40 Prototype

In de moderne versie van dat Deltabox-frame huist ook in het DB40-prototype een 890cc grote CP3-triple, één op één overgenomen van de XSR900. Net zoals de tank, overigens. Het kontje herkennen we dan weer uit bovengenoemde accessoirereeks. Kwestie van het plaatje af te maken, staan achter het halve kuipwerk ook clip-ons gemonteerd op de schijnbaar volledig instelbare voorvork. Het kuipwerk zelf is duidelijk beïnvloed door de TZR250, maar de kenner kan ook een vleugje FZR400 ontwaren.

Het lijkt niet langer een kwestie van ‘of’ we de DB40 op termijn in een productieversie te zien krijgen, maar eerder ‘wanneer’. Als je het platform in de rangen hebt, en de moeite gedaan hebt om een volledige accessoirelijn te ontwikkelen, dan wordt één en één al snel twee. Of drie? Een retro XSR-versie en een hypermoderne R9? Of is dat wat veel gevraagd? Dat horen we binnenkort ongetwijfeld…