avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    25 jul 2023, 14:52    0   

Om de 25e verjaardag van z’n iconische R1 te vieren, gooit Yamaha een op 25 stuks gelimiteerde en volledig met GYTR PRO-onderdelen uitgewerkte machine op de markt. Veel dichter bij een eigen WSBK-motor zal een gewone sterveling zelden komen. Al heeft zo’n eer wel een bijzonder prijskaartje…

GYTR PRO voor de R1

Het gamma GYTR PRO-prestatieonderdelen is ontworpen door dezelfde ingenieurs die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de wereldkampioenschap winnende R1 WorldSBK-machine en zorgt dat Yamaha-klanten voor het eerst WorldSBK-prestaties kunnen ervaren.

Het assortiment GYTR PRO prestatieonderdelen voor de R1 omvat, maar is niet beperkt tot, een ultrasterk en licht carbon subframe dat is ontworpen om plaats te bieden aan zowel een aangepaste brandstoftank met een lager zwaartepunt als de Magneti Marelli ECU. Een Öhlins FGR-voorvork en een TTX-achterschokdemper met pneumatische voorspanner zorgen voor een voorspelbaarder rijgedrag en hetzelfde niveau van verstelling van de wielophanging dat beschikbaar is voor de professionele wegracers van Yamaha.

Een ondersteunende swingarm, speciaal ontwikkeld voor het WorldSBK-raceprogramma van Yamaha, verbetert de maximale hellingshoek en de grip achteraan, terwijl Brembo remcomponenten vooraan en achteraan voor de ultieme stopkracht zorgen. Het kuipwerk van koolstofvezel is ultrasterk, licht en is samen met het scherm ontworpen voor optimale aerodynamische prestaties.

Ook verkrijgbaar is een GYTR PRO Electronic System-module (GPES), een geavanceerd pakket voor motorregeling en data-acquisitie ontwikkeld door YMRE in WorldSBK en het FIM Endurance World Championship. De GPES is uitgerust met de modernste elektronische rijhulpsystemen, zoals antiwheelie, launch control, motorrembeheer, instelbare brandstoftoevoer en tractiecontrole, en wordt geleverd met een kant-en-klare basisinstelling die een uitstekend uitgangspunt vormt voor finetuning op het circuit.

25 stuks

Om de 25e verjaardag van de R1 te vieren, heeft Yamaha Motor Europe opdracht gegeven voor een exclusieve serie van 25 R1-machines. Die zullen vanaf het chassis met de hand gebouwd worden en voorzien zijn van het volledige assortiment GYTR PRO-prestatieonderdelen en carbon kuipwerk met speciale livrei.

Je kan jouw exemplaar enkel online bestellen via deze link, voor de ronde prijs van 159.000 euro (btw inclusief, gelukkig). Voor die prijs wordt elke machine volledig naar jouw wensen geprepareerd in een GYTR PRO Shop naar keuze, waarna elk van de 25 eigenaren ook een dag mag doorbrengen op een racecircuit met een team van toegewijde Yamaha-technici. Na de eerste afstelling op het circuit doorlopen de eigenaren precies hetzelfde proces dat de WK-teams van Yamaha gebruiken, met rijders als Toprak Razgatlıoğlu om de afstelling van de motor te fine-tunen zodat deze past bij hun specifieke rijstijl.

Unieke machine, met een – eh – vrij uniek prijskaartje…