avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    04 apr 2022, 15:25    0   

Goed nieuws voor adepten van elektrische motoren: Zero Motorcycles vernieuwde de Zero SR voor het modeljaar 2022. Die elektrische nakedbike – een van de meest langlopende modellen van het merk – staat bol van de verbeteringen. Hoogtepunten zijn de nieuwste Z-Force lithium-ion accu en het nieuwe Cypher III+-besturingssysteem én de Cypher Store. De 2022 SR is opgebouwd rond hetzelfde kenmerkende stalen trellisframe als diens soortgenoten SR/F en SR/S.

Bovendien deelt het model ook hetzelfde motorplatform. Zo is de SR standaard voorzien van de
ZF 75-10 krachtbron, in deze configuratie goed voor 166 Nm aan koppel, 75 pk (55 kW) en een topsnelheid van 167 km/u. Het gloednieuwe Cypher III+-besturingssysteem beheert de technologie op de 2022 SR.

Nieuwe Z-Force Lithium-ion accu

De geëvolueerde Z-Force lithium-ion accu van de Zero SR beschikt over een hogere energiedichtheid zonder dat de massa toeneemt. De volledig vernieuwde energiebron haalt zo 14.4+ kWh, waarbij het plusteken aangeeft aan dat het accupakket optioneel uitgebreid kan worden tot 17,3 kWh. En met de optionele Power Tank groeit de capaciteit tot een flinke 20,9 kWh.

Die upgrade is goed voor een bereik van 365 km in de stad of 182 km aan 113 km/u. De capaciteit van het accupakket stijgt met andere woorden met (maximaal) 20% en is tegelijk minder groot van omvang. Bovendien groeit de ecologische impact om het accupakket te vervaardigen niet.

Voorts kan de SR nu ook gebruikmaken van het publieke EV-oplaadnetwerk dankzij de Mennekes Type II-connector. Zero Motorcycles biedt daarnaast ook Wall Outlet Adapters (Type II naar muurstekker) om de accu op te laden thuis, op het werk of eender waar een normaal stopcontact beschikbaar is.

Cypher III+ en de Cypher Store

Cypher III+ is de nieuwste versie van Zero’s besturingssysteem en staat standaard geïnstalleerd op de 2022 SR (en ook op de SR/F en SR/S). Het nieuwe systeem geeft Zero-rijders toegang tot een andere primeur in de industrie: de Cypher Store. Dat is een on-demand marktplaats waarmee eigenaars toegang krijgen tot upgrades die de prestaties van hun motor op verschillende manieren verbeteren.

Zo kan je onder meer bijbetalen voor sneller laden (Faster Charging), meer bereik (Extended Range), een snelheids- en prestatieboost (Speed & Performance Boost), parkeermodus (Park Mode), verwarmde handvatten (Heated Grips) en navigatie via het display (On-Dash Navigation).

Al deze verbeteringen kunnen moeiteloos toegevoegd worden aan de 2022 SR (en ook op de SR/F en SR/S). De upgrades van de Cypher Store zullen terug te vinden zijn in de Zero Motorcycles-applicatie voor smartphone en ook op http://www.zeromotorcycles.com/cypherstore.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe SR staat nu in de showrooms van de Zero-dealers in de Benelux, voor een vanafprijs van 19.720 euro. Ga dat zien!