avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    11 jan 2022, 11:24    0   

Voor zesvoudig WSBK-kampioen voor Kawasaki en trotse Noord-Ier Jonathan Rea is het jaar 2022 uitstekend begonnen. Eind 2021 werd hij voor de tweede keer in zijn motorcarrière officieel opgenomen in de Queen’s New Year Honours List voor 2022. In 2017 werd Rea Lid in de Order of the British Empire (MBE). Om 2022 goed te beginnen is Rea nu officieel Officier in de Most Excellent Order of the British Empire (OBE) geworden. Hulde!

Voor wie het nu in Keulen hoort donderen: de Order of the British Empire werd in 1917 door koning George V opgericht, als beloning voor de Britse oorlogsinspanningen tijdens WO I, door mensen die niet aan het front stonden. Na verloop van tijd werden deze onderscheidingen uitgebreid tot burgers, wat ons tot de dag van vandaag brengt.  

In 2022 zijn er vier ereniveaus, in volgorde van rangorde: 

GBE, KBE, of DBE (Ridder of Dame): Ridder of Dame in de Most Excellent Order of the British Empire

CBE: Commandeur in de Most Excellent Order of the British Empire

OBE: Officier in de Most Excellent Order of the British Empire

MBE: lid van de Most Excellent Order of the British Empire

Jonathan Rea’s officiële OBE-vermelding in The Gazette, het officiële staatsblad van het koninkrijk, vermeldt gewoon dat de OBE is toegekend aan ‘Jonathan REA, M.B.E. For services to Motorcycle Racing.’ Hoewel het niet ongewoon dat bekende Britse acteurs, actrices, musici en professionele atleten buiten de motorsport dergelijke onderscheidingen krijgen, gebeurt dat niet vaak bij coureurs, en dan vooral motorcoureurs.

In 2021 ontving John McGuinness een MBE, maar de lijst van motorcoureurs die zowel de OBE- als MBE-status hebben bereikt, is bijzonder klein: Joey Dunlop en John Surtees – de laatste kreeg in 2016 ook een CBE voor zijn verdiensten voor de motorsport. 

Om Rea’s prestatie te vieren, heeft de Belfast News Letter de man zelf uitgenodigd om een speciale gastcolumn te schrijven ter ere van de gelegenheid. Het is de bedoeling dat de column in twee delen wordt gepubliceerd: het eerste deel verscheen op 8 januari en het tweede deel zal op 15 januari 2022 in druk gaan. 

Rea laat alvast het volgende optekenen: ‘Het was een geweldige ervaring en ik voel me echt vereerd. Ik ben niet zo’n fan van statistieken of onderscheidingen, maar de enige andere persoon in onze sport die een MBE en OBE heeft was Joey Dunlop. Dat is ongelofelijk en ik bevind me dus in goed gezelschap. Het maakt het des te specialer voor mij, vooral gezien mijn familiebanden met Joey via mijn opa, die Joey sponsorde, en mijn vader, die natuurlijk tegen Joey racete. Het is een eer voor mij om de vlag van ons kleine landje op het wereldtoneel te mogen voeren, zoals Joey deed.’