avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    13 jun 2022, 15:39    0   

Wie ooit met de motor richting Zwitserland is gereden, raakt er nadien moeilijk over uitgepraat. Van de prachtige vergezichten over de immer impressionante bergpassen tot de prijzige snelheidsboetes… Maar in tegenstelling tot zijn buurlanden heeft Zwitserland het racen en de motorsport in het algemeen bijna zeven decennia lang geweerd. Terwijl de vier omringende landen elk jaar verschillende race-evenementen organiseren, is circuitracen in Zwitserland sinds 1955 verboden.

In buurland Oostenrijk was er al die jaren geen probleem met racerij…

De oorzaak: 24u van Le Mans in 1955

In 1955 kwamen Mercedes-coureur Pierre Levegh en 84 toeschouwers om het leven en minstens 120 anderen raakten gewond tijdens de 24 uur van Le Mans in 1955. De ramp zou de geschiedenis ingaan als het ergste race-ongeluk ooit. In de nasleep ervan trad Zwitserland snel en resoluut op en verbood het racen voor de nabije toekomst. ’t Zijn pittige beelden, maar wie het ongeval wil zien, kan hieronder een kijkje nemen. (vanaf 1:15)

Ondanks het wettelijke weerwerk, zijn er wel degelijk pogingen geweest om het racen terug te halen naar Zwitserland. Zo haalde de volledig elektrische Formule E-serie de Zwitserse regering over om het specifieke verbod op elektrische voertuigen in 2015 op te heffen, wat resulteerde in een demonstratie van Formule E-voertuigen in de straten van Genève en een volwaardige Formule E-race in Zürich in 2018.

Fast forward naar 2022, wanneer de Transportcommissie van de Nationale Raad toestemming geeft voor een wijziging van de Wegenverkeerswet. Dit betekent dat het voorstel van de Commissie om het raceverbod op te heffen, is goedgekeurd. De Nationale Raad heeft hier in het voorjaar mee ingestemd en de Raad van Staten heeft er eind mei 2022 over besloten. Beide Kamers stemden voor opheffing van het verbod, waarmee het statuut ongedaan werd gemaakt. Het meest overtuigende punt was dat de veiligheid van voertuigen en circuits in 67 jaar enorm is verbeterd en nog steeds verbetert, wat betekent dat racen veel veiliger is dan decennia geleden.

Nog niet voor meteen

Hoewel dit zeker goed nieuws is voor motorsportliefhebbers in Zwitserland, zullen er voorlopig nog geen raceactiviteiten plaatsvinden. In een land waar racen al meer dan een halve eeuw verboden is, bestaan er natuurlijk nog geen volwaardige racefaciliteiten. Het kan dan ook wel even duren voordat populaire raceseries als MotoGP, WSBK en Formule 1 Zwitserland in hun racekalender opnemen. Het Zwitserse Supermoto-kampioenschap, dat voorheen in verschillende Europese landen werd georganiseerd, zal mogelijk wel in Zwitserland worden gehouden.