Cyberbeveiliging voor motoren: wat betekent R155-richtlijn voor u?
Je zou het niet verwachten, maar je mobieltje, je robotstofzuiger en je nieuwe motor hebben best wat gemeen. Stuk voor stuk zijn ze namelijk via een datanetwerk verbonden… en dus ook een potentiële prooi voor hacking. Met z’n R155-richtlijn wil Europa de digitalisering ook in de automotive-branche beter beveiligen tegen ongewenste inmenging of cyberdiefstal.
Risico’s van connectiviteit
We horen u al luidop denken: ‘wat kunnen hackers nu aanvangen met mijn motordata?’ Wel, in eerste instantie kunnen uw gegevens geraadpleegd worden – van uw naam en adres, over telefoonnummer, leeftijd,… Maar denk ook aan de navigatiefunctie die tegenwoordig vaker wel dan niet geïmplementeerd is en kwaadwilligen niet enkel vertelt waar u zich op elk moment bevindt, maar ook exact wanneer u niet thuis bent. Maar ook uw motor zelf zou het slachtoffer van de hacking kunnen worden, waarbij software gewijzigd of gewist zou kunnen worden. Dat je de settings van pakweg ABS of TC kan wijzigen op uw mobieltje is mooi meegenomen, maar houdt ook een risico in.
Assymetrische versleuteling
Om net die cyberbeveiliging aan te scherpen, heeft Europa de R155-richtlijn gelanceerd, inclusief een pak protocollen. Die richtlijn is al een tijd van kracht in de automobielsector, maar binnenkort moeten ook alle motoren en (motor)scooters eraan voldoen. Elke ‘verbonden’ motorfiets zal moeten uitgerust worden met een datanetwerk dat beveiligd is met asymmetrische versleuteling. Dat werkt in principe zoals met thuisbankieren: de sleutel voor het versleutelen een andere is dan die voor het ontsleutelen. Wat in theorie moet leiden tot een erg moeilijk te kraken geheel.
Wanneer?
De implementatietermijnen voor de richtlijn zijn strikt: een start van de uitrol staat al medio 2027 gepland. Tegen eind 2029 moeten alle nieuw geproduceerde voertuigen – en dus ook motoren en (motor)scooters voldoen aan de richtlijn. Een pak kopzorgen voor fabrikanten dus, die plots een aanzienlijke investering (tijd en middelen) moeten maken om ervoor te zorgen dat hun machines toekomstrijp zijn.
Wat betekent dat voor u?
Wel, voornamelijk goed nieuws. Eerst en vooral dus de betere bescherming van uw gegevens. Maar de R155-richtlijn moet er ook voor zorgen dat gebruikers – zoals u en ik – veel sneller toegang krijgen tot systeemupdates, zoals (F)OTA- updates – (Firmware) Over-The-Air-updates, dus. Van zodra de fabrikant zo’n firmware-update voor uw motor uitbrengt, zou die in theorie via een draadloze verbinding geïnstalleerd kunnen worden.